Довідка

про підсумки моніторингу якості та безпечності харчування, створення умов здорового харчування та роботу шкільної їдальні

На виконання законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схваленої Указом Президента України від 25 травня 2020 року № 195/2020, Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (зі змінами № 873 від 26.06.2007, № 734 від 08.08.2012 № 1086 від 28.11.2012, № 353 від 06.08.2014, № 211 від 23.03.2016, № 73 від 06.02.2019, № 1086 від 28.11.2012, № 353 від 06.08.2014, № 211 від 23.03.2016, № 73 від 06.02.2019, № 132 від 19.02.2020, № 1313 від 23.12.2020, № 132 від 19.02.2020, № 1313 від 23.12.2020), Постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів»(із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ №850 від 04.06.2003 ), Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.09.2020 №2205, Постанови Міністерства охорони здоров’я України та Головного державного санітарного лікаря України від 06.09.2021 №10 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», листа МОН №1/9-433 від 28.08.2021 «Про окремі питання щодо діяльності закладів загальної середньої освіти у новому 2021/2022 навчальному році», наказу Міністерства освіти та науки України від 16.01.2020 №54 «Про затвердження Порядку проведення моніторингу якості освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 лютого 2020 за №154/34437, Положення про Порядок проведення внутрішнього моніторингу якості освіти навчального закладу, річного плану роботи школи, Програми проведення моніторингу, протягом січня 2022 року моніторинговою групою у складі директора , заступника директора , голови профспілки, проводився моніторинг якості та безпечності харчування учнів у школі, створення умов для здорового харчування, роботи шкільної їдальні, відповідно до протиепідемічних правил. Інструментами проведення моніторингу були: інтерв’ю з учасниками освітнього процесу, Гугл-опитування, спостереження за роботою працівників їдальні, медичної сестри, процесом харчування учнів, аналіз документації. Використовувались такі індикатори формування культури здорового харчування: сервірування столів, наявність чотиритижневого меню, доступність меню, робота буфету, організація дієтичного, безлактозного, безглутенового харчування, дотримання санітарно-гігієнічних умов видачі продукції.

У закладі навчається 57 учнів. Безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 50 учнів: дітей пільгових категорій - 50 учнів (87,7 % ), з них :

- діти учасників АТО – 1 учнів (1,7 %)

- діти – сироти– 0 учнів (0 %)

-діти - напівсироти - 0 учнів (0%)

- під опікою - 0 учнів (0%)

- діти, що мають посвідчення постраждалих від аврії на Чорнобильській АС– 50 (87,7 %)

Заступник директора з НВР веде системний контроль за формуванням списків учнів, які підлягають пільговому харчуванню, а також разом із працівниками харчоблоку обліковує відвідування їдальні дітьми відповідних категорій.

В меню наявні м’ясні, рибні страви та овочі. Відповідно до норм харчування обмежено споживання солі та цукру.

Харчоблок кадрами забезпечений: працює кухарів - 1 , помічників кухарів - 0 , кількість працівників залишилась незмінною. Працівник забезпечений спеціальним одягом, масками, рукавичками, два рази на рік проходить медичний огляд та вакцинований.

Харчоблок забезпечений двома холодильниками, морозильною камерою, двома електроплитами, електронагрівачем води, вагами, які промарковані, в наявності проточна холодна та гаряча вода( бойлер). Весь інструмент промаркерований. Посудом їдальня забезпечена в достатній кількості. Кожного року проводиться ремонт приміщень. Санітарно-гігієнічні вимоги до постачання, безпеки, якості зберігання продуктів харчування дотримуються. Овочі зберігаються в коморі. Працівник харчоблоку дотримується режиму харчування, технологічного процесу обробки продуктів (заготівля, зберігання сухих продуктів), вимог утримання приміщення для первинної обробки овочів та протиепідемічних правил приготування та видачі страв.

Постачальник надає всі потрібні сертифікати відповідності та накладні на кожен вид товару, який постачає. На всіх сертифікатах і накладних, згідно яких постачаються продукти, наявні його мокрі печатки.

На харчоблоці в наявності є примірне чотиритижневе меню, картотека страв, технологічні карти, добові проби, сертифікати якості продуктів, встановлений та затверджений графік харчування. Кухарем ведеться щоденне меню з калькуляцією у вазі, калорійності та ціною, вказується вміст алергенних продуктів, яке вивішене на видному місці у залі де харчуються учні, затверджене директором школи. Журнали бракеражу сирих продуктів та готової продукції, книга складського обліку, журнал здоров’я, ведуться кухарем та медичною сестрою, відповідно до вимог.

Мийний цех обладнаний двома ваннами для миття посуду, наявні миючі та дезинфікуючі засоби, які зберігаються в окремій закритій шафі та чек-листи миття та обробки поверхонь.

Зал обладнаний двома рукомийниками із проточною водою, рідким милом, електросушаркою для рук, вішалками для одягу, столами на відстані 1,5 метра, табуретами, щодня здійснюється вологе прибирання та дезінфекція. Столи сервіруються ложками, виделками, після кожного прийому їжі - обробляються.

Медична сестра присутня під час видачі їжі та харчування учнів постійно контролює дотримання санітарно-гігєнічних вимог працівником їдальні та учнями закладу. Наголошує на дотриманні правил здорового харчування, проводить бесіди з учнями та батьками.

У їдальні дотримується сучасний режим харчування, відповідно до нового шкільного меню, дієтичне, безлактозне, безглутенове харчування не проводиться, у зв’язку з відсутністю заяв батьків та потреб. Головним управлінням Держспродспоживслужби, відповідно плану проведення лабораторних випробувань, досліджень та експертизи під час здійснення державного контролю у сфері санітарного законодавства проведено відбір проб готових страв, харчових продуктів, води для лабораторних досліджень в порядку державного контролю та з метою визначення факторів ризику середовища життєдіяльності. Буфет відсутній.

У порівнянні з минулим роком, відсоток учнів, яким подобалось харчування зменшився .

Постійно обговорюється та аналізується питання харчування учнів на загальношкільних, класних, батьківських зборах. Класними керівниками, адміністрацією закладу для батьків та учнів проводяться консультації, розміщуються рекомендації, пам’ятки щодо здорового харчування. Проводяться зустрічі, опитування, по питаннях пільгового, дієтичного, безлактозного, безглутенового харчування, пишуться заяви, накази на безкоштовне, платне харчування учнів, відмову від харчування.

Рекомендації:

1. Роботу шкільної їдальні, якість та безпечність харчування, створення умов для здорового харчування у школі визнати задовільною.

2.Результати моніторингу роботи їдальні, якості та безпечності харчування учнів закладу розглянути на нараді при директорі

До 01.05. 2022

3. Медичній сестрі школи ;

3.1. Здійснювати контроль за обліком відвідуванням учнів школи і журналом обліку харчування

Щоденно

3.2. Вести бракеражний журнал готової продукції, журнал здоров’я

Постійно

3.3.Контролювати дотримання учнями правил особистої гігієни та протиепідемічних заходів

Щоденно

3.4. Контролювати за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку та обідньої зали, дотриманням протиепідемічних правил

Постійно

3.5. Суворо контролювати якість продуктів, які поступають у їдальню, умови їх зберігання.

Постійно

3.6.Контролювати закладку продуктів відповідно до норм, правил їх зберігання, якість та вихід відпущених страв

Щоденно

3.7.Проводити санітарно-освітню роботу з працівниками харчоблоку з попередження інфекційних і дерматологічних захворювань; з учнями – про дотримання правил особистої гігієни перед вживанням їжі.

Постійно

4.Заступнику директора школи, відповідальному за організацію харчування:

4.1.Координувати діяльність медичної сестри щодо контролю за відвідуванням та харчуванням учнів.

Постійно

4.2. Розмістити просвітницькі матеріали, пам’ятки щодо здорового харчування для батьків, учнів на сайті школи

До 2022

5.Класним керівникам:

5.1.Контролювати відвідування учнями їдальні, графіка харчування учнів

Щоденно

5.2.Проводити роз’яснювальну роботу з учнями та батьками щодо правильного здорового харчування, культури харчування, норм харчування

Постійно

5.3. Рекомендувати родинам взяти участь у фоточеленджі «Від здорового харчування до здорового покоління»

2022

6.Кухареві школи :

6.1.Разом з медичною сестрою забезпечувати правильність закладки продуктів

Постійно

6.2. Забезпечити харчування учнів відповідно до затвердженого графіку

Постійно

6.3.Знімати добові проби, зберігати їх із зазначенням на пробі дати і найменування страви відповідно до меню

Щоденно

6.4. Здійснювати контроль за виконанням санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоці та дотриманням протиепідемічних правил та заходів

Постійно

6.5. Забезпечувати, разом з медсестрою контроль за надходженням продуктів, вести журнал сирої продукції, відповідно до меню.

Щоденно

6.6.Суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм, потиепідемічних правил, термінів зберігання сировини, вимог кулінарної обробки та реалізації продуктів харчування

Постійно

6.7. Не допускати реалізації в їдальні продуктів та продовольчої сировини із простроченим терміном зберігання, придбання продуктів без сертифікатів якості

Постійно

6.8.Персонально відповідати за вимоги щодо здійснення харчування.

Кiлькiсть переглядiв: 74

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.